Københavns Kommune på kant med EU-lov

København: Den nye indkøbsordning i Københavns Kommune opfylder formentlig ikke EU’s krav for gennemsigtighed og udbudsrunder, vurderer ekspert.

Københavns nye indkøbsordning kan gå på grund, allerede inden den er søsat.

Professor i udbudsret, Steen Treumer, har kigget den nye kommunale indkøbsplan igennem. Han mener, at ordningen kan være på kant med EU-lovgivningen.

– Sådan som jeg læser det her, så opfylder det ikke kravet om gennemsigtighed, som er en forudsætning for den slags indkøbsordninger ifølge EU-reglerne, siger Steen Treumer.

Synderen er det nye købekort, som vuggestuer, børnehaver og plejehjem må handle for i almindelige dagligvarebutikker.

Kommunen indførte det, fordi institutionerne tidligere skulle handle over kommunens indkøbsaftale. Her kostede økologiske peberfrugter 20 kroner stykket og økologisk mælk 11 kroner for en liter.

– Det skal være gennemsigtigt, hvornår institutionerne kan eller skal benytte sig af købekortet eller den almindelige indkøbsordning, fortæller Steen Treumer.

Den nye ordning kan også gøre, at kommunen ikke sætter store indkøb i udbud, sådan som reglerne kræver. Det kunne være mælk som skal bruges på tværs af forvaltninger.

– Hvis en forvaltning siger, et produkt er et individuelt behov, til trods for at andre forvaltninger har det samme behov, så kommer kommunen til lave en indkøbsordning i strid med udbudsreglerne, forklarer Steen Treumer.

Og det scenarie er meget muligt, fordi det er op til de enkelte forvaltninger at vedtage deres egen indkøbspolitik.

Kommunens mål med den nye ordning er at give institutionerne størst mulig fleksibilitet, når de køber ind. Men loven skal selvfølgelig overholdes, oplyser Københavns Kommune.

– Derfor har vi indhentet en udtalelse fra Kammeradvokaten, sådan at vores forvaltninger har et grundlag for at administrere ordningen inden for lovens rammer, siger administrerende direktøren i København Kommunes Økonomiforvaltning, Claus Juhl.

Men kammeradvokatens notat har også været i hænderne på Steen Treumer, og han mener stadig, at der er flere faldgruber i den nye indkøbsordning.

Overtræder kommunen udbudsreglerne, kan potentielle leverandører bringe det for Klagenævnet for Udbud eller domstolene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.