20. april 2024

København: Unge med et dagligt forbrug af hash har lettere ved at slippe ud af misbruget, hvis behandlingen foregår på skolen og i skoletiden. Det viser et pilotprojekt fra Socialforvaltningen. Projektet er blevet til i et samarbejde mellem forvaltningens Center for Unge og Misbrug, U-turn, og de københavnske produktionsskoler.

Hygge omkring et stearinlys og en bid morgenbrød. Det er en del af opskriften på Københavns Kommunes succes med at få unge ud af et heftigt hashmisbrug. 18 elever fra de københavnske produktionsskoler har gennemført et tre måneder langt forløb i en såkaldt hashgruppe. De 18 var fordelt i tre forskellige grupper, og tre måneder efter afslutningen er det kun en enkelt elev, der stadig har et dagligt forbrug af hash. Otte er helt stoppet og resten har reduceret deres forbrug markant.

Det banebrydende ved hashgrupperne er, at misbrugsbehandlingen foregår på skolen, og at den ene af de to misbrugsbehandlere er en socialrådgiver fra skolen, som eleverne kender i forvejen. Det giver en nærhed, som eksisterende tilbud i fremmede lokaler med fremmede misbrugsbehandlere har svært ved at tilbyde.

Når ud til flere
– Pointen med at flytte behandlingen ud på skolerne er, at vi på den måde kan nå ud til flere, fortæller centerchef Unna Madsen fra U-turn og fortsætter:
– Jo hurtigere, vi gør en indsats, jo lettere bliver det at hjælpe de unge ud af misbruget.

Ifølge deltagerne selv, er det også afgørende, at hashgrupperne er en integreret del af produktionsskolernes undervisningstilbud, så møderne foregår i skoletiden. Det kan være en afgørende motivationsfaktor for en gruppe af unge, der ofte er overladt til sig selv og kan have svært ved at overskue at komme ind i andre behandlingstilbud.

Usikker fremtid
De tre første hashgrupper er afsluttet som en del af et pilotprojekt, der har været finansieret af produktionsskolerne med støtte fra U-turn. Men trods succesen, er det endnu uvist, om andre unge københavnere vil kunne få det samme tilbud.

– Pilotprojektet var en investering, som skolerne og U-turn gjorde, men vi har ikke ressourcer til at fortsætte med hashgrupperne, forklarer Unna Madsen.

– Regeringen har afsat penge til indsatser på ungdomsuddannelser via handleplanen ”Kampen mod narko II”. Jeg håber selvfølgelig, at Københavns Kommune kan få del i midlerne, men det er ærgerligt, at det kun er puljepenge og ikke en permanent ordning, slutter Unna Madsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.