25. april 2024

Hele landet: Mange starter det nye år med en friskskyllet tarm. En overlæge advarer og kalder det ‘livsfarligt’.

Den sidste bid fede julemad er knap nok fordøjet, før den skal ud igen. Og gerne med professionel hjælp.

Derfor booker et væld af danskere en tid i januar til at få renset og givet tarmen en make-over, og det får tarmskylningsklinikker landet over til at melde om højsæson oven på en kalorietunge december.

– Vi oplever en markant stigning af kunder og har 50 procent flere tarmskylninger her i januar, siger Helle Kærskov fra Colonic i Varde, som er autoriseret tarmskyller.

Hun tager 800 kroner for at pumpe op til 20 liter vand op i folks endetarme.

– Der kan sidde fra fire til ti kilo gammel afføring i tarmen. Jeg kan se, at der kommer mere afføring ud efter julen, siger hun.

Også i København bliver klinikken for tarmskylning Colonic Denmark kimet ned ad kunder.

– Vi har taget hul på vores mest travle sæson, og vi ligger fuldstændig vandret i de her dage, siger ejer Pia Brixved, som oplyser, at en tredjedel af kunderne er mænd.

Den stigende popularitet får de røde advarselslamper til at blinke hos en overlæge.

– Det er hul i hovedet og kan være direkte livsfarligt. Det er fuldstændig totalt misforstået og har ingen som helst effekt. Det er dokumenteret risikabelt, siger overlæge, dr. med., Steffen Bülow fra gastroenheden på Hvidovre Hospital.

Og der er ingen nåde i forhold til alle de danskere, som frivilligt betaler 800 kroner for en spuling.

– Det er fuldstændig ude i hampen. Dels spilder de deres penge, dels løber de risikoen for livsfarlige komplikationer. Nogle er døde af det, og jeg vil helt klart advare mod det, sige Steffen Bülow, som er tidligere formand for Danish Colorectal Cancer Group, der er en gruppe af tarmkræftlæger under Dansk Kirurgisk Selskab.

Det er selve proceduren med at få stukket en sonde op i tarmen, han anser for farlig.

– Den kan perforere gennem tarmen og lave en byld eller et frit hul ind til bughulen. Så får man bughindebetændelse, som har en høj dødelighed, siger han.

Han giver i stedet følgende råd til danskere, som føler sig oppustede efter en fed december.

– Hvis man er blevet lidt forstoppet, må man tage et mildt forstoppelsesmiddel eller bare vente. Afføringen kommer ud af sig selv, siger han.

Hos Colonic Denmark, som har eksisteret siden 2005, tager man overlægens alarmerende kritik med ro.

– Det er ikke med livet som indsats, det har det aldrig været. Lægerne har fuldstændig ret i, at kroppen selv skiller sig af med affaldsstofferne. Men med alle de afføringsmidler på markedet har vi jo alligevel passeret grænsen for, hvad der er naturligt for kroppen, lyder det fra ejer Pia Brixved fra Colonic Denmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.