26. april 2024

Hele landet: Alkohol og fed julemad betyder, at manges maver opfører sig unormalt – og surt. Derfor sluger mange af os medicin mod mavesyre i julen.

Andelår, brunede kartofler, flæskesteg, medister, brun sovs og masser af rødvin.

Juledagenes fuldfede og kaloriemættede mad betyder, at mange danskere lider af sure opstød i julen.
Det ses på salget af håndkøbsmedicin mod mavesyre fra sidste år – et billede, som Danmarks Apotekerforening forventer gentaget i år.

Næsten 14.000 midler mod mavesyre blev langet over disken på landets apoteker den 23. december sidste år, som var den mest sælgende dag.

– Vi spiser anderledes i julen, end vi plejer at gøre. Vi spiser meget mere, end vi plejer at gøre, vi spiser mere fedt og drikker mere alkohol. Det kan maven ikke lide, og derfor får man de her sure opstød. Og at mange køber medicinen den 23. hænger nok sammen med, at de ved fra erfaring, at de i julen får sur mave, fortæller farmaceut i Danmarks Apotekerforening, Helle Jacobsgaard.

Der er dog ikke umiddelbart noget alarmerende ved det store salg af mavesyre-medicin.

– Det bedste ville selvfølgelig være, hvis man lod være med at spise så meget og så fedt, men det vil mange jo synes er kedeligt. Men det gør heller ikke så meget, hvis det kun handler om her op til jul. Men hvis man har sure opstød hele tiden, så skal man overveje at lægge sine kostvaner om og tale med sin læge, siger Helle Jacobsgaard.

Der er endnu ingen opgørelse over salget af medicin mod mavesyre for dette års december – men sidste års tal viser, at mange smuttede en tur forbi apoteket i løbet af hele jule- og nytårsmåneden.

På december-fredagene op til jul lå salget på 50 procent over normalt – og i dagene op til jul blev der solgt dobbelt så mange midler mod mavesyre som normalt.

Samme billede tegner sig i dagene efter – her blev der solgt 60 procent mere mod mavesyre end normalt.

Fakta:

5 tip – sådan undgår du sure opstød

1) Undgå store og fedtholdige måltider
2) Spis 5-6 små måltider frem for 3 store
3) Tab dig i vægt hvis du er overvægtig
4) Nedsætte dit alkohol-, kaffe- og tobaksforbrug
5) Undgå tøj der strammer over maven

Kilde: Apoteket.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.