29. marts 2024

Hele landet: Vi elsker at læse og snakke om udenomsknalderi til julefrokosten. Men det er et fåtal, der rent faktisk gider det.

Hvad med et udenomsknald på kopimaskinen med nissehuen kækt på sned og blodet fuldt af snapsepromiller?

Hvis du siger nej tak, så er du blandt flertallet på 95 procent af de voksne danskere, der ikke har lyst til at sætte parforholdet på spil for en fiks ide hjulpet godt på vej af alkohol i stride strømme.

En meningsmåling, som analysefirmaet Wilke har lavet for Nyhedsbureauet Newspaq, viser, at kun fem procent tror, de kunne finde på at være deres partner utro til en kommende julefrokost.

Otte procent af de adspurgte i alderen 15 til 69 år har så taget skridtet fuldt ud og været utro til en julefrokost.

Tallene viser, at det er en myte, at danske julefrokoster er de rene swingerfester med nissehuer og guirlander. Det mener samlivsrådgiver og forfatter Ingrid Ann Watson, der har 22 års erfaring som parterapeut.

– Mediernes fokus på utroskab til julefrokosten får os til at tro, at alle gør det. Men det er ikke så almindeligt igen. Flere og flere indser, at det ikke er fornøjelsen værd at dyrke en omgang hurtig kopimaskine-sex. Nogle af dem, der gør det, vil jo komme galt afsted og ende med en skilsmisse i det nye år, siger hun.

Og det er faktisk ved at blive helt utrendy at give efter for lysterne, når safterne stiger i takt med indtagelsen af julebajere og kulørte drinks.

‘Generation skilsmisse-børn’ er nemlig repræsenteret i den yngre del af undersøgelsen. Og de har oplevet konsekvenserne af deres forældres fejltrin.

– De er blevet mere stringente og borgerlige end deres forældre på det her punkt. Hvis de skal skilles, så skal det ikke være på grund af sex i en garderobe med frakkerne hængene omkring sig. Så skal det være fordi, man simpelt hen ikke elsker hinanden mere, siger Ingrid Ann Watson.

Var danskerne blevet spurgt, om de havde haft sex med en anden end deres partner til en julefrokost, så kunne antallet godt vise sig at være en anelse større.

Stadig flere danskere dropper nemlig kyskhedsbæltet og lever i mere eller mindre åbne parforhold. Derfor ser de ikke sex med andre som utroskab, påpeger forfatter og debattør Anja Lysholm.

– Bare se på swinger-miljøet. Det er ved at være så almindeligt, at man nærmest kan fortælle det til naboen over ligusterhækken uden at skamme sig. Så tallene siger måske også noget om, at et voksende antal synes, det er i orden at være sammen med andre, siger hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.