23. april 2024

Sorø: Region Sjælland er gået i gang med at fjerne forurening fra Record Rens i Ruds Vedby ved Sorø. Arbejdet involverer både en meget stor boremaskine – og en bunke gamle flasker, der sikrer indeklimaet i bygningen.

Forureningen truer drikkevandet til vandforsyningen i Ruds Vedby, der er en mindre by i den nordvestlige del af Sorø Kommune.

– Derfor må vi gøre en indsats, der beskytter drikkevandet, siger Jan Huus Vestergaard, der er udviklingschef i Regional Udvikling i Region Sjælland.

Syv meter ned i undergrunden er der konstateret forurening på stedet, og da der ikke er plads til at få en gravemaskine ind på ejendommen, må arbejdet ordnes med hjælp fra et kæmpe-bor på en meter i diameter.

Det er ikke teknisk muligt at fjerne al forureningen på én gang. Noget ligger under bygningerne, og noget er allerede spredt i grundvandet.

– Vi fjerner sidebygningen til det gamle renseri og borer det meste af forureningen op her. I bunden af borehullet sætter vi en drænbrønd til opsamling af forurenet grundvand. På den måde sikrer vi, at forureningen i grundvandet ikke spreder sig mere, forklarer Jan Huus Vestergaard.

I huset bliver der lagt nyt gulv, og det er her de gamle flasker kommer ind i billedet. Flaskerne bruges til at fremstille et plastmateriale, der bliver lagt ind i det nye gulv og giver ventilation. På den måde kan man sikre indeklimaet mod forureningen.

Forureningen skyldes spild af rensevæsker fra det tidligere renseri, Record Rens, der var i drift på ejendommen fra 1977 til 1987. Selv få liters spild kan få alvorlige følger for grundvand og indeklima.

– Det er en vigtig regional opgave at få overblik over de mange forurenede grunde og rydde op, hvor forureningen truer enten grundvandet eller menneskers sundhed. Det vil vare mange år endnu, inden vi er helt færdige. Derfor er det af stor betydning, at der løbende udvikles nye og mere effektive metoder, så indsatsen bliver både hurtigere og billigere, siger Peter Jakobsen, der er formand for Udviklingsudvalget i Region Sjælland.

Region Sjælland fjerner hvert år forurening på 5-10 grunde. I over halvdelen af de oprensningssager, som Region Sjælland gennemfører, skyldes forureningen spild med klorerede opløsningsmidler, som blandt andet bliver anvendt på renserier. Til moderne renserivirksomhed er der i dag udviklet rensemaskiner med lukkede systemer, som minimerer risikoen for spild af farlige kemiske stoffer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.