24. april 2024

Hele landet: Ny lov giver groteske forskelle i prisen på at få hentet skrald.

Miljøminister Karen Ellemann Kharabian kritiseres nu for sin nye affaldsordning for virksomheder. Siden 1. januar har alle danske virksomheder skullet betale for at få lov at køre ting på genbrugsstationerne.

Priserne for genbrugspladsadgang svinger dog ganske enormt fra kommune til kommune, viser et tjek.

I Aalborg slipper virksomhederne med 660 kroner plus moms. Heraf er de 200 kroner et gebyr for administration og planlægning.

I København løber samme ydelse op i 1.389 kroner plus moms. De 816 kroner udgør her gebyret for administration; mere end 400 procent mere end administrationsgebyret i Aalborg.

Umiddelbart synes områdechef for dagrenovation i Københavns Kommune ikke, der er noget i vejen med prisen.

– Hidtil har vi kunnet administrere alle gebyrer over skattebilletten. Men den nye lovgivning siger, at vi skal opkræve afgifterne via CVR-registret. I København har vi 33.000 virksomhedskunder, vi skal sende et girokort ud til. Og CVR-registret er ikke ordentlig opdateret, så vi skal bruge rigtig meget energi og mange ressourcer på at få opkrævet pengene, lyder forklaringen på prisen fra områdechef for affaldsområdet i Københavns Kommune, Jens Purup.
Han fortæller samtidig, at erhvervsaffaldsgebyrer ikke er hans område, men at den ansvarlige der ikke er til at træffe.

Han undrer sig i øvrigt over den byrde, man har løftet over på kommunerne i forbindelse med den nye lovgivning.

– Det er en meget stor og tung administrativ opgave, vi har fået med den nye lovgivning. Vi har været nødt til at købe et helt nyt it-system for at kunne håndtere det her samtidig med, at vi har skullet ansætte en række nye medarbejdere, forklarer han.

Prisforskellen mellem Københavns Kommune og Aalborg Kommune kan Jens Purup ikke give noget bud på.

Det forbløffer klima- og miljøordfører Mette Gjerskov fra Socialdemokraterne, at loven tilsyneladende er så uigennemtænkt samt åbner for forskelsbehandling virksomhederne imellem.

– Det virker underligt, at der er så stor prisforskel fra kommune til kommune, og jeg kan ikke forestille mig, at der kan være så stor forskel i udgifterne kommunerne i mellem. Og når administrationsgebyrerne er større end selve gebyret for affaldet, lyder det som om, der er gået hat og briller i det, siger Mette Gjerskov.

Mette Gjerskov vil gerne have en forklaring på ministeren, men den lader vente på sig.

– Nu har jeg bedt ministeren om at få en alvorlig snak om den her sag. Jeg har dog ikke fået noget svar fra hende, slutter hun.

Miljøminister Karen Ellemann Kharabian meddeler gennem sin pressechef, Sune Bové, at hun ikke har nogen kommentar til, hvorfor gebyrerne er så forskellige fra kommune til kommune, og om det var tanken med loven.

Man kan som virksomhed i øvrigt blive helt fri for udgifter til renovation, hvis man tilhører en branchegruppe, der ikke producerer særlig meget skrald. Men det kræver en ansøgning til kommunen. Dem drukner kommunerne i for tiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.