Barnløse bestormer hospitaler

Hele landet: Året er ved at rinde ud for statens betaling til barnløse par. Det giver massivt pres på landets fertilitetsklinikker.

Der er kun få måneder til at uret tikker ud for de barnløse. Fra årsskiftet ventes nemlig en lovændring, der vil tvinge barnløse par til selv at punge ud for fertilitetsbehandling.

Og det kan mærkes på landets fertilitetsklinikker. På Rigshospitalet oplever man en sand storm af henvendelser, hvor man har måttet afvise fire gange så mange, som man plejer. Og det selvom loven ikke engang er blevet vedtaget, eller hvor stor den kommende egenbetaling bliver.

Det siger overlæge Anders Nyboe Andersen, som er chef for Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet.

Siden 1. august til 15. oktober har Rigshospitalet taget 185 patienter ind til reagensglasbefrugtning og givet afslag til 145 par – eller 78 procent, oplyser han. Normalt er det kun 20 procent, som må gå forgæves på Rigshospitalet.

– Det er et stort pres. Vældig mange presser os for at komme igennem, fordi de trues af den her kommende brugerbetaling. Det er mange flere patienter, end vi kan behandle. Vi har altid givet folk afslag, men det her er flere, end vi plejer, siger Anders Nyboe Andersen.

Regeringen og Dansk Folkeparti har bebudet, at der vil komme brugerbetaling på alle fertilitetsbehandlinger i det nye år. Det drejer sig med sikkerhed om 5.000 kroner i startgebyr plus medicin.

Om der skal betales per æg, per påbegyndt behandling og andre prisdetaljer kender ingen endnu. Men det kan nemt komme til at løbe op i 30.000 kroner for et års behandling.

– For de velstående spiller det ikke en så stor rolle, men der er en del studerende og folk på kontanthjælp, der føler sig truede af det, fortæller overlægen, som derfor kategorisk har været nødt til at afvise folk, der bor i yderkanten af København og alligevel søger Rigshospitalet.

Også på Odense Universitetshospital er der pres på telefonen. Her bliver der lavet 800 behandlinger om året, hvilket svarer til tre om dagen.

– Presset er der bestemt, og vi afviser rigtig, rigtig mange i øjeblikket. Jeg ved, at vi har betydeligt flere, vi må afvise, end vi plejer, også i forhold til sidste år. Der er vi nødt til at sige ‘beklager venner, I må forsøge igen i næste måned’, siger formand for Dansk Fertilitetsselskab, Karin Erb, som arbejder på Fertilitetsklinikken på Odense Universitetshospital.

Og det betaler sig også for de barnløse at presse på, fortæller hun.

– Vi kan jo kun tage tre par ind hver dag, men når der er 30-40 stykker, der ringer, er det her, vi kan mærke problemet. Når vi udvælger kvinderne, er det ikke rent lotteri. Vi ser på, hvor mange gange, en kvinde er blevet afvist, siger formanden for Dansk Fertilitetsklinik.

Som led i de 200 millioner, der skal spares på kunstig befrugtning bliver også tilskud til medicin på de private klinikker skåret.

Mandag er der høring på Christiansborg om netop dette emne, hvor både Anders Nyboe Andersen, Karin Erb og andre eksperter og politikere vil deltage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.