Indkøbsordning: Peberfrugt til 19,95 kr.
København: Næsten et halvt år er gået siden sagen om overpriserne på madvarer til de københavnske institutioner startede. Og nu fortsætter den.

Institutioner og pædagoger raser igen over overpriser på madvarer til hovedstadens daginstitutioner.

Fritidshjemmet Strand er for nylig blevet opkrævet 19,95 kroner for at købe en økologisk peberfrugt i Inco gennem den kommunale indkøbsordning, erfarer Newspaq.

Prisen på grøntsagen er symbol på, at hovedstadens politikere har sovet i timen, når det kommer til den fælles indkøbsordning. Det mener Jan Hoby, der er næstformand fagforeningen Landsforeningen for Socialpædagoger, der organiserer hovedparten af pædagogerne i København.

– Det her er ikke bare overpris. Det er tyveri ved højlys dag. Det viser, at vi ikke er kommet videre. Politikerne med Københavns overborgmester Frank Jensen i spidsen har ikke justeret på indkøbsordningen, og har ikke sikret sig, at institutioner kan få billigere varer. Tværtimod fortsætter de dyre indkøbsordninger med nogle få undtagelser, siger Jan Hoby til Newspaq.

Tilbage i marts afslørede Newspaq de første eksempler på meget dyre madvarer til hovedstadens institutioner. Her viste det sig, at børnehaver og fritidshjem for eksempel skulle betale 11 kroner for en liter økologisk letmælk, 78 kroner for tre kilo pastaskruer og 56 kroner for 15 æg.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra overborgmester Frank Jensen (S). Administrerende direktør i Københavns Kommune, Claus Juhl, forsvarer dog for eksempel øko-peberfrugt til næsten 20 kroner.

– Jeg synes, det lyder dyrt. Men hvis den er økologisk, og hvis man kun har bestilt én peberfrugt, så kan det muligvis godt lade sig gøre, lyder vurderer han over for Newspaq.

Claus Juhl påpeger, at en granskende undersøgelse af priserne i indkøbsordningen er på trapperne.

– Sagen bliver ikke syltet. Undersøgelsen blev sat i gang før sommerferien, og man har taget stikprøver af, om priserne er rimelige og set på, hvordan styringen har været, siger han.

Med udgangspunkt i undersøgelsen skal Københavns Kommunes økonomiudvalg den 28. september tage stilling til, om indkøbsområdet skal organiseres anderledes fremover, forklarer Claus Juhl.

Medlem af Københavns Borgerrepræsentation Manu Sareen (R) kalder peberfrugt-prisen “vanvittig” og ærgrer sig over, at institutionerne må leve med de dyre priser noget tid endnu.

– Vildt opskruede priser på frugt, grønt og mælk matcher slet ikke med, at vi beder institutionerne om at spare. Vi skal have fikset det her hurtigt. Men så længe, vi har de her ordninger, er institutionerne desværre nødsaget til at følge dem trods de horrible priser, siger Sareen til Newspaq og henviser til, at kommunen skal spare 350 millioner på børneområdet.

I institutionen Stjerneskuddet i Vanløse vil pædagog Kirsten Løth da også blive ved med at undre sig over prisniveauet.

– Vi har skiftet forhandler, men det er stadig dyrt at betale 9,45 kroner for en liter øko-letmælk, når man tænker på, at ordningen er en stordriftsordning. Det burde kunne gøres billigere, siger hun og henviser til, at man kan få en identisk mælk i Super Best for 7,75 kroner.

Det er Koncernservice, der laver indkøbsaftalerne for Københavns Kommune – og dermed institutionernes muligheder for at vælge forhandlere. Og det gør de altså ikke godt nok, mener Jan Hoby og peger på ågerprisernes konsekvenser.

– De dyre priser betyder, at der bliver mindre personale, mindre tid til sjove aktiviteter, og at man må drosle ned på en række spændende aktiviteter i institutionerne, siger han.

123456789

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.