28. marts 2024

Hovedstadsområdet: Der er ingen sammenhæng i størrelsen på byggesagsgebyrerne på tværs af kommuner i hovedstadsområdet. Dansk Byggeri undrer sig over den nylige stigning og efterlyser klare linjer og en forklaring fra kommunerne.

14.400 kroner skal man lægge hvis man vil søge om tilladelse til at bygge et enfamilieshus på 180 m2 i Lyngby-Taarbæk – I Dragør slipper man med under 2.000 kroner. Der er enorm forskel på kommunernes byggesagsgebyrer, og 2010 har vist stigninger på flere hundrede procent nogle steder. Dansk Byggeri kræver nu en forklaring på de ulogiske gebyrer i hovedstadsområdets kommuner:

– Vi stiller os undrende overfor den store forskel, og kunne godt tænke os at kommunerne ville fortælle, hvilke faktorer der afgør, hvorvidt det eksempelvis skal koste 9.000 eller 96.000 kroner i byggesagsgebyr at opføre et flerfamilieshus alt afhængig af, om man bosætter sig i Ballerup eller på Frederiksberg, forklarer chefkonsulent i Dansk Byggeri, Niels Tolstrup.

Der er forskellige byggesagsgebyrer for henholdsvis enfamilieshuse, flerfamiliehuse og erhvervsbyggeri, men fælles for alle tre kategorier er, at forskellen kommunerne i mellem er til at tage og føle på. For erhvervsbyggeri er Frederiksberg Kommune den suveræne topscorer med et gebyr på 120.000 kroner, mens det tilsvarende gebyr i Ishøj er på bare 3.500 kroner.

Ubegrundede stigninger
Den 1. marts i år trådte en række ændringer i byggesagsgebyrerne i kraft i flere af Hovedstadens kommuner. Ændringerne har ført til stigning for erhvervsbyggeri i Hvidovre på 243 % til et fald på 81 % for det samme i Lyngby-Taarbæk. I gennemsnit er gebyrerne for erhvervsbyggeri faldet med 3 % siden september 2009, mens der for enfamilieshuse og flerfamilieshuse har været en stigning på henholdsvis 6 og 3 %. Også her savner Dansk Byggeri åbenhed om bevæggrundene:

– Det er ikke til at se en sammenhæng i de kommunale beregninger på området, og det ville i den grad klæde kommunerne at forklare, hvad der nødvendiggør de mange stigninger, siger Niels Tolstrup, der håber, at hovedstadskommunerne vil genoverveje deres gebyrpolitik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.