27. april 2024

København: Nye gebyrer får bødekasserne på hovedstadens biblioteker til at bugne. Især fordi lånerne trods højere takster ikke kan finde ud af at aflevere til tiden.

Bibliotekerne skruer bøderne i vejret, men det får alligevel ikke flere lånere til at aflevere den seneste krimi eller årets rejseguide til tiden. Og det tjener bibliotekerne millioner på.

I hovedstaden satte alle 20 biblioteker fra 1. januar i år bødetaksterne op, så det nu for eksempel koster 100 kroner i stedet for 80 kroner at aflevere en bog 15-21 dage for sent.

Og det er noget, der i den grad kan mærkes i bibliotekernes pengekasse.

Det viser en sammenligning, som Nyhedsbureauet Newspaq har foretaget af Københavns Bibliotekers gebyrindtjening i år i forhold til samme periode sidste år.

Til og med maj i år har bibliotekerne tjent knap 800.000 kroner mere end sidste år.

– Vi får større indtægter. At bødetaksterne stiger, har nemlig ingen indflydelse på, hvor ofte folk glemmer at aflevere bøger, siger bibliotekar Flemming Meilvang fra Københavns Bibliotekers udlån til Newspaq.

Især april i år lunede godt. Her måtte Københavns lånere, fordelt på tyve biblioteker, smide gebyrer på over en million kroner. Sidste år gav april kun 848.000 kroner. Det er en stigning på 227.000 kroner alene i den måned.

Og gebyrerne er nødvendige penge. De er den væsentligste indtægtskilde ud over de kommunale tilskud.

– Vi skal have den ekstra indtjening for at leve op til budgetkravet. Det er nødvendigt, siger bibliotekschef hos Københavns Biblioteker, Jens Ingemann til Newspaq.

I alt regner Københavns Biblioteker med at kradse 11,7 millioner kroner hjem i år i bøder. Det er godt og vel to millioner kroner mere end sidste år, som lå på 9,8 millioner.

Og her stopper bødefesten ikke. Det bliver nemlig endnu dyrere til næste år at aflevere for sent. Der er nemlig allerede et konkret forslag om at hæve bødetaksterne så meget, at Københavns Biblioteker kan inkassere 12,5 millioner kroner.

– Biblioteksloven har et maksimum på, hvor meget man kan pålægge borgerne i bøder. Og der vil man gå maksimalt op, bekræfter bibliotekschef Jens Ingemann til Newspaq.

Dermed får bødetaksterne sandsynligt endnu et nøk, så priserne i nogle tilfælde bliver fordoblet. I det forslag der ligger nu, vil det fra 1. januar 2011 koste 120 kroner at aflevere en bog 8-14 dage for sent. I dag koster det kun 60 kroner.

For fire år siden begyndte det at tømme drastisk ud i pengekassen, da Københavns Kommunes Biblioteker indførte en sms-ordning, som minder lånerne om, at de har tre dage til afleveringsfristen. Det kostede dem en million kroner i gebyrindtægter. Men nu tager man altså revanche ved at hæve bødesatsen, og dermed få pengene ind på anden vis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.