28. marts 2024

Gladsaxe NY Teater lukker d. 1. juni. Foto: Michael Knak.
Gladsaxe NY Teater lukker d. 1. juni. Foto: Michael Knak.

Kultur: Manglende økonomi tvinger nu Gladsaxe NY Teater til at lukke når sæsonen er forbi. Det skriver Gladsaxe Nyt.

Med de tiltagende forringede økonomiske forhold, som Gladsaxe NY Teater, som egnsteater i Gladsaxe Kommune er udsat for, kan ledelsen og bestyrelsen ikke føre teatret videre.

Det gamle Gladsaxe Teater fik som medlem af Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab (nu Københavns Teater) 18 mio. kr. i årlig støtte. Et teater af samme størrelse ville i sammenslutningen Københavns Teater i dag modtage omkring 20 mio. kr. i støtte.
Det gamle Gladsaxe Teater faldt ved lukningen i 2006 helt ud af Københavns Teater og kunne nu kun genopstå som egnsteater.

Som egnsteater i 2007, blev tilskuddet 4 mio. kr. årligt fra Gladsaxe Kommune i tre år, hvoraf 50 % blev refunderet af staten.
Tager man i betragtning at teatrets faste huslejeudgifter samlet er 2 mio. kr., kan teatrets situation kun sammenlignes med, at et rederi behandler en oceandamper som en robåd. Teatrets ledelse har i 3 ½ år kæmpet for at skaffe de nødvendige 4 – 5 mio. kr. fra anden hånd.

Men i den nye egnsteateraftale, der skal gælde de næste tre år, er blevet beløbet sænket til 3,5 mio. kr. årligt. Gladsaxe Kommune får nu kun refunderet 42 % af beløbet af staten og har derfor valgt at sænke beløbet, således at de stadig kun selv betaler 2 mio. kr. i støtte. Samtidig er det efter finanskrisen blevet umuligt at finde sponsorer og fonde, der vil støtte.

Teatret er et af Københavns største med 718 pladser og har et stort publikum, der kommer fra hele København og fra alle omegnskommunerne.

Der har i gennemsnit været spillet 110 forestillinger pr. år og været mellem 35.000 og 45.000 gæster pr. år.

At køre så stort et teater for så få støttemidler er meget svært. Der er blevet skåret ned på personale og vedligeholdelse. Det har været nødvendigt at budgettere med en belægning på 60 % for at dække dels produktionsudgifter til forestillinger og dels driftsudgifter til huset.

Teatrets ledelse har blandt andet søgt hjælp hos Gladsaxe Kommune, Kulturministeriet og hos Københavns Teater, uden held.

Den sidste forestilling på Gladsaxe NY Teater
Gladaxe NY Teater spiller sæsonen færdig. Det sker med gæsteforstillingen “Velkommen i Klubben” med Karsten Jansfort, Lars Knutzon, Jeanne Boel, Pernille Schrøder, Jacob Morild og Bolette Schrøder. Forestillingen spiller fra 10. – 15. maj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.