20. april 2024

Hele landet: Regeringen har bedt institutionerne om at afskaffe de spredte lukkedage. Nu er det så blevet til lukkeuger i stedet.

Det skal være muligt for forældre at aflevere deres børn i institutionerne hele året rundt, og hvis de endelig skal holde lukket, så skal det være op til for eksempel påske.

Udmelding fra regeringen er klar, og den skulle få børnehaver og vuggestuer til at lukke ned for de fritstående lukkedage. Men det har haft den modsatte effekt. Institutionerne er begyndt at holde mere lukket.

– Kommunerne har grebet chancen til at sige, at de ikke har fritstående lukkedage, men i stedet holder de lukket i hele uger, siger Lars Klingenberg, der er formand for Forældrenes Landsorganisation (FOLA), til Nyhedsbureauet Newspaq.

I Næstved Kommune er der for eksempel indført tre hele lukkeuger, mens Århus er oppe på fire.

Og det gør hverdagen noget mere besværlig for forældrene.

– Jo flere lukkedage og lukkeuger, der er, jo sværere bliver det for familien at få det til at hænge sammen rent feriemæssigt. Og arbejdsmarkedet bliver hårdt ramt af, at forældrene bliver mindre fleksible, siger FOLA-formanden.

Samme udmelding kommer fra fagforbundet 3F.

“- Det er uhørt, at man på den måde disponerer over folks ferie. Eller at folk skal ud og skaffe alternativ børnepasning, siger næstformand i 3F, Jane Korczak, til Newspaq.

Venstres socialordfører Ellen Trane Nørby er glad for, at institutionerne lytter efter regeringen og afskaffer de spredte lukkedage. Og hun kan ikke se problemet i, at de bliver konverteret til hele lukkeuger i stedet.

– Det har jo altid været sådan, at nogle institutioner holder lukket i industriferien. Men så har der været andre institutioner, der har været åbne, så børnene kunne blive passet der, siger hun til Newspaq.

Lars Klingenberg er ikke i tvivl om, at det er den trængte økonomi i institutionerne, der får dem til at holde lukket i hele uger.

– Lønnen er den klart største post for institutionerne, og ved at holde lukket flere uger sparer man jo kraftigt i udgifterne og kan dermed bedre få det til at hænge sammen, siger han og understreger, at flere midler er den eneste vej mod færre lukkedage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.