SP-pengene har givet vanvittigt afkast
Foto: Nationalbanken.
Foto: Nationalbanken.

Hele landet: Surt show: Du ville have tjent kassen, hvis du ikke hævede SP-pengene sidste år.

Sidste år valgte mange danskere at hæve deres SP-penge. Havde de ventet et halvt år, kunne de have stoppet endnu flere penge i lommen.

Guldet regner ned over de personer, der havde is nok i maven til at lade SP-pengene stå, da de sidste sommer fik tilbuddet om at hæve de særlige pensionspenge.

ATP’s investeringer har nemlig givet et afkast på mellem 7,5 og 11 procent. Så hvis du sidste år kunne glæde dig over at trække 10.000 kroner ud af hæveautomaten, så ville du her et halvt år senere kunne have stoppet mellem 10.750 og 11.100 SP-kroner ned i lommen.

– Det har ikke bare været et rimeligt afkast – det har været et rigtig flot afkast, siger kundechef i SP, Ellen Dalsgaard Zdravkovic, begejstret til Nyhedsbureauet Newspaq.

Selvom det i bagklogskabens lys var dumt at hæve SP-pengene med det samme, så kan Ellen Dalsgaard Zdravkovic godt forstå, at mange valgte at hæve deres penge, da de fik muligheden.

– I 2008 faldt SP-pengene ret markant. Derfor har folk nok tænkt, at de ville trække dem ud, mens de vidste, hvad pengene var værd. Og man kunne jo både vinde og tabe ved at lade pengene stå. Vi kunne jo ikke sige noget om, hvordan kursen ville udviklede sig, siger Ellen Dalsgaard Zdravkovic.

Og det bakkes op af en ekspert, der mener, at man var midt i orkanens øje og derfor ikke kunne handle anderledes.

– Det var jo en periode, hvor det hele stadig var forholdsvist turbulent med finanskrisen, arbejdsløsheden der var begyndt at stige og den store usikkerhed, det skabte. Derfor vurderede man dengang, at det var fornuftigt at hive pengene hjem, siger Troels Theill Eriksen, senior-analytiker i Nordea, til Newspaq.

Der er stadigvæk 260.000 SP-kunder tilbage med en samlet formue på 1,4 milliarder kroner. Gennemsnitlig har hver kunde 5.600 kroner stående, mens det for et halvt år siden var 14.600 kroner. Det viser opgørelser fra ATP, som Newspaq har fået indsigt i.

Den 30. april lukker SP-ordningen ned. Så hvis du stadig har penge stående, så er det om at lytte til mavsen. Vil du hæve pengene nu, eller tør du lade dem stå i tre måneder endnu?

– Jeg vil ikke advare folk mod at lade pengene stå, for der er meget der tyder på, at der foreløbig er blevet sat en dæmper på de helt store udsving, som vi tidligere har set, siger Troels Theill Eriksen.

Hæver man ikke pengene inden den 30. april, overfører ATP pengene til din ‘nem-konto’.

123456789

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.