29. marts 2024

Hele landet: Knap hver fjerde er bange for at miste jobbet i år. Og med god grund, siger økonom. En halv million danskere kan rammes af ledighed i 2010.

Frygten for at miste jobbet ligger dybt i mange danskere.

Knap hver fjerde dansker er således bange for at miste jobbet i år. Og af de, der frygter at miste jobbet, er hver fjerde så berørt af situationen, at det “går dem meget på”.

Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Nyhedsbureauet Newspaq.

Godt 1.000 danskere er blevet spurgt om, hvorvidt de tror, at der er risiko for, at de mister jobbet i 2010. Og det svarer 22 procent ja til.

Af de, der frygter at miste jobbet, er 27 procent så berørt af situationen, at de svarer ja til, at “det er noget, der går dem meget på”. Det svarer til 162.000 danskere i arbejdsstyrken.

Det tal bekymrer forfatter og stress-ekspert Bjarne Toftegård.

– Det er et uhyggeligt højt tal. Er man bange for at miste sit job, er man hele tiden lidt stresset. Dermed kommer kroppen ud af balance. Og står det på i tilstrækkelig lang tid, kan det få følgevirkninger, siger han Newspaq.

Det kan være i form mave- og søvnproblemer, hukommelsessvigt og koncentrationsbesvær.

– I nogle tilfælde kan det endnu være en selvforstærkende effekt. Så man kommer i risikogruppen for at blive fyret, fordi man begynder at fungere dårligere på jobbet, siger Bjarne Toftegård.

At den nuværende finanskrise gør danskerne bekymrede for jobbet undrer ikke cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen.

– Mange vil blive ramt af ledighed i år. Selvom ledigheden kun er på omkring 120.000 fuldtidspersoner, vil op imod en halv million danskere stå uden arbejde på et eller tidspunkt i år, måske bare i en uge, siger han til Newspaq.

Nordea forventer, at ledigheden i slutningen af året eller begyndelsen af 2011 vil være på 175.000 personer svarende til seks procent af arbejdsstyrken.

– Den gode nyhed er, at der stadig skades job herhjemme, og at det danske arbejdsmarked er så fleksibelt, at de ledige kommer hurtigere i job sammenlignet med andre lande, siger han.

Ifølge undersøgelsen er mænd i højere grad bange for at miste arbejdet end kvinder, ligesom jyder er mere tynget af fyringsfrygten end sjællændere.

Ifølge Danmarks Statistik var der i december 121.400 arbejdsløse danskere – målt i fuldtidspersoner.

Dermed er ledigheden steget gradvist siden lavpunktet i juni 2008, hvor 45.800 var uden arbejde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.