Vi fortsætter vores el-svineri

Hele landet: Det store fokus på klimaforandringer hele sidste år har ikke fået os til at spare på strømmen.

Skru ned, sæt på stand-by eller sluk.

Danskernes intentioner om at spare på elforbruget fejler absolut ingenting. Men selvom det seneste år har været præget af klimatopmøde og fine ord om energiforbrug, så er der i løbet af 2009 ikke kommet andet ud af snakken end varm luft.

Det viser nye tal fra Energinet, som Nyhedsbureauet Newspaq har fået indsigt i. Elforbruget er godt nok faldet med 3,8 procent i forhold til 2008, men det skyldes et voldsomt fald i industrien og i landbruget – ikke i private boliger.

Det fremgår tydeligt, når man ser på de udspecificerede tal fra tredje kvartal af 2009. Mens elforbruget i industrien er faldet 11,9 procent og seks procent i henholdsvis Vest- og Østdanmark, er forbruget i boliger blot faldet med 0,2 procent og 0,9 procent.

Kundechef i Elsparefonden, Birgitte Brange, er ikke overrasket over stagnationen i danskernes elforbrug.

– Vi får jo flere og flere apparater derhjemme. Elektronik og underholdningsudstyr fylder mere og mere i forhold til eksempelvis køleskab, fryser og vaskemaskine. Det betyder også, at vi får et større elforbrug inden døre, siger hun.

Så selvom der bliver flere energirigtige produkter, bliver besparelsen altså ædt op af antallet af apparater.

Men de energislugende apparater er ikke hele forklaringen, mener livsstilsekspert Henrik Byager. Selvom vi blevet mere bevidste om energiforbruget, tager det tid, før vi ændrer vores vaner, påpeger han.

– Vi er ikke så konsekvente i den måde, vi agerer på – og slet ikke, når det handler om for alvor at skrue ned for blusset. Så motiverede er vi ikke for at gøre verden til et bedre sted, siger han til Newspaq.

Henrik Byager tror dog på, at forbruget falder kraftigt allerede om få år, når energivenlige fjernsyn, computere, mobiltelefoner og biler begynder at slå igennem. Også Birgitte Brange fra Elsparefonden er optimistisk:

– Det handler om, der er det rigtige udbud i butikkerne. Og der har vi jo set en stigende interesse fra både producenterne og detailhandlen for at gøre en indsats på området, siger hun.

De udspecificerede tal fra fjerde kvartal af 2009 foreligger ikke endnu. Energinet forventer at have tallene klar i løbet af marts.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.