Virksomheder løber fra socialt ansvar
Hele landet: Antallet af usaglige afskedigelser er steget med 40 procent i forhold til 2008. Og det er de sårbare medarbejdere, der rammes hårdest. Det vil HK have stoppet.

2009 var et rigtig dårligt år for anstændig opførsel blandt danske arbejdsgivere.

Efter flere år med støt nedgang i antallet af urimelige afskedigelser, så ser det nu ud til, at udviklingen er ved at vende. Det er især gået udover de svagere grupper på arbejdsmarkedet så som fleksjobbere, gravide og seniorer.

– Vi har set ubehageligt mange eksempler på usaglige afskedigelser i 2009. Sidste år førte vi 79 sager, men i det forgangne år har vi ført hele 111 sager, siger juridisk konsulent i HK Jeanette Hahnemann.

Kigger man på antallet af sager om usaglige afskedigelser, som HK har ført over de sidste 10 år, så skal man helt tilbage til årerne efter at it-boblen sprang i 2001, før man oplever lignende tilstande på arbejdsmarkedet.

– Virksomhederne siger, at de er nødt til at fyre medarbejdere på grund af krisen, men det er en rigtig dårlig undskyldning. Det er kun i forhold til de sidste par år med stor fremgang, at virksomhederne har oplevet en tilbagegang. I de fleste tilfælde har virksomhedernes indtjening været meget stabil, hvis man kigger over en længere årrække, siger Jeanette Hahnemann.

HK’s næstformand Mette Kindberg er vred på virksomhederne.

– Det er en fuldstændig uanstændig måde, at behandle sine medarbejdere. Nu har man i flere år råbt om, at der mangler flere hænder på arbejdsmarkedet, og så reagerer man sådan her så snart, der kommer lidt mørke skyer på himlen. Virksomhederne løber fra deres sociale ansvar, siger hun.

Hun understreger, at HK vil fortsætte kampen for at få straffet de arbejdsgivere, som fyrer deres medarbejdere på et urimeligt grundlag.

123456789

Skriv et svar