28. marts 2024

København: Gravide og nybagte mødre må fra i år kigge langt efter sundhedsplejersken i Københavns Kommune. Det får konsekvenser, advarer flere.

Frustrerede forældre, syge børn og nybagte mødre, der ikke kan amme.

Det er konsekvensen af en spareplan på 3,4 millioner kroner på sundhedsplejen i Københavns Kommune, der trådte i kraft 1. januar, advarer en række sundhedsplejersker, som Nyhedsbureauet Newspaq har talt med.

– Den værste konsekvens er, at man får familier, hvor barnet ender med at blive indlagt, fordi det kommer ud af trivsel, eller hvor mor har det skidt, vurderer Helen Lyng Hansen, der står bag hjemmesiden netsundhedsplejersken.dk, over for Newspaq.

Helt konkret har hovedstadens Børne- og Ungdomsudvalg trukket sparekniven, så de gravide ikke længere får tilbud om et besøg af sundhedsplejersken under graviditeten. Dertil får mor og baby heller ikke længere tilbud om besøg på tredjedagen efter fødslen. Nu kommer sundhedsplejersken som udgangspunkt først på 8. dagen.

Det vil give en dårlig start, forudser Marie Weitze, sundhedsplejerske og sundhedsplejens fællestillidsrepræsentant i Københavns Kommune.

– Når familierne bliver sendt hurtigt hjem fra hospitalet, så er amningen overhoved ikke kommet godt i gang. Dér kunne vi tidligere komme ud på tredjedagen og være med til at vejlede og hjælpe, så børnene kan komme i gang med at få noget mad og komme i trivsel. Det kan vi ikke længere,” siger Marie Weitze, sundhedsplejerske og sundhedsplejens fællestillidsrepræsentant i Københavns Kommune, til Newspaq.

Går der koks i amningen, mister babyen den solide menu, der kommer fra morens bryst.

– Listen over fordele ved amning er lige så lang som rundt om jorden. Det har betydning for tilknytningen mellem mor og barn, børnenes fysiske og mentale udvikling, forebyggelse af en række kroniske sygdomme som diabetes, kræft, allergi, overvægt og meget andet, forklarer Hannah Glismann, der er ledende sundhedsplejerske i Bispebjerg, til Newspaq.

I Børne- og Ungdomsudvalget er Jesper Christiansen ærgerlig over millionbesparelsen – men var alligevel med til at stemme for.

– Der er ingen tvivl om, at sundhedspleje et af de vigtige forebyggende arbejdsområder, så vi gør kun det her, fordi vi er presset økonomisk. Vi er blevet forsikret, at den ydelse, vi kan levere fremadrettet, er forsvarlig. Men vi følger det her tæt det næste halve til hele år, og hvis der sker noget uhensigtsmæssigt, så må man selvfølgelig følge op på det, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.