Ren Kafka at skærpe overvågning

Hele landet: Danskernes anonymitet er væk. Og ingen kan kontrollere, hvor meget vi bliver overvåget.

Nej, nej, nej lyder koret fra danske retseksperter efter gårsdagens Christiansborg-toner, hvor næsten alle partier er parat til endnu engang at stramme de danske terrorlovgivninger.

Vores samfund har for længst passeret forfatteren George Orwells absurde fremtidsfantasier, siger juristerne. Ingen kan længere vide sig sikker på, hvornår de bliver kigget i kortene og mistænkeliggjort.

– Vi ved faktisk ikke, hvor svært eller let det er for PET at få lov at overvåge eller aflytte borgerne i dag. Vi kender ikke deres beføjelser. Det er fuldstændig kafkask, konstaterer forsvarsadvokaten Bjørn Elmquist til Nyhedsbureauet Newspaq.

Hans bekymring bakkes prompte op af juraprofessor Eva Smith.

– Hvem ved, hvad der er mistænkeligt i PET’s øjne? Det ved vi jo ikke…, siger hun til Newspaq.

I dag må efterretningstjenesten eksempelvis snige programmer ind på din harddisk, hvis de mener, du sender e-mails med mistænkeligt indhold.

– Efter retsplejelovens seneste ændringer kan PET få lov lægge sådan et sniffeprogram ind i hemmelighed ved hjælp af en hemmelig dommerkendelse. Og dine antivirusprogrammer vil heller ikke opdage det, forklarer Bjørn Elmquist til Newspaq.

Begge jurister er triste over udviklingen. For de mener, at det er en demontering af borgernes frihed og dermed også en demontering af demokratiet. Samtidig finder de det skræmmende, at ingen officielt ved, hvor mange danskere der overvåges og aflyttes af PET.

Men den politiske opbakning til deres bekymringer kommer officielt kun fra Enhedslisten.

– Det er fuldstændig absurd. Problemet er, at vi føler os truet af nogen, der ønsker at få fjernet vores demokrati. Reaktionen bliver så, at en del medlemmer fra Folketinget kæmper for at indføre love, der indskrænker vores demokrati. Så i mine øjne vinder terroristerne deres kamp for at bekæmpe det danske demokrati, argumenterer retsordfører fra Enhedslisten, Line Barfod, der selv er advokat.

Advarslen er tydelig. Tørster du efter reel viden om terroristers ondsindede planer, risikerer du selv at blive stemplet som terrorist. Og få hele din færden i cyberspace såvel som i virkelighedens verden overvåget.

– Pas på din nysgerrighed. Jeg ved ikke længere, om jeg tør gå ind på nettet og se, hvorvidt der virkelig ligger bombemanualer, eller hvad terroristerne egentlig mener. For jeg ved ikke, om det vil betyde, at PET derefter ville give sig til at overvåge og aflytte mig, siger juraprofessor Eva Smith til Newspaq.

Bjørn Elmquist slutter sine betragtninger på følgende vis:

– Der er ingen, der fører kontrol med PET. Måske gør en minister, men det ved vi ikke. I PET-beretningen kan vi se, hvordan de systematisk har ført myndigheder bag lyset. PET er blevet en stat i staten, siger han.

Chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf, har ikke ønsket at lade sig interviewe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.