Vi synes, det er klamt at prutte

Hele landet: Det er pinligt, hvis man selv prutter, når der er andre til stede – og det er klamt, når andre gør det.

Det viser en ny meningsmåling, som Wilke har foretaget for Nyhedsbureauet Newspaq.

Fire ud af fem mænd og ni ud af ti kvinder synes, at det er pinligt, hvis man kommer til at slippe en lille vind, når der er andre tilstede.

– At prutte i det offentlige rum er noget af det mest pinlige, man kan gøre. Det er klart, at hvis man har luft i maven, så skal det ud – men det skal ikke være, hvor der er andre til stede, siger takt og tone-eksperten Inge Corell fra Havreholm Slot til Newspaq.

Mest bornerte er beboerne i region Sjælland. Her siger 93 procent, at prutter i nærheden af andre mennesker er pinlige. Til sammenligning synes 20 procent af midtjyderne ikke, at der er tale om noget specielt pinligt.

Men selvom det er pinligt at prutte, er det vigtigt, at man ikke holder prutterne tilbage, men kommer af med luften. Det siger læge Carsten Vagn-Hansen.

– Hvis man holder sig, så kan de giftige gasser i prutterne i stedet blive optaget i kroppen, hvor de kan give hovedpine, muskelømhed og mere eller mindre forgifte kroppen, siger han til Newspaq.

Han tror dog, at alle på en eller anden måde omgår reglerne for den gode opførsel.

– De fleste er diskrete og lusker prutterne ud. Men vi producerer jo alle sammen flere liter gas i tarmene hver dag – og det kommer jo ud, bevidst eller ubevidst, siger han.

Men selvom vi alle prutter, mener et flertal af danskerne i meningsmålingen ikke, at en diskret prut i dagligstuen er acceptabelt. Man må enten gå på WC eller gå udenfor, hvis man skal prutte. Hele fire ud af fem mener, at det er den eneste rigtige ting at gøre.

Det er de unge dog ikke enige i. Næsten halvdelen af de 15 til 29-årige mener ikke, at det er nødvendigt at forlade rummet for at prutte.

– Det er forbavsende mange unge, og jeg synes, at det bekræfter, at en hel generation ikke er ordentligt opdraget. Man skal vise hensyn overfor andre mennesker, og deres holdning er nok en konsekvens af, at de unge igennem lang tid udelukkende har taget hensyn til sig selv, siger Inge Corell.

Man kan dog gøre meget for at undgå prutterne, fortæller Carsten Vagn-Hansen.

– Der er mange krydderier, der giver mindre luft i tarmen. Anis, kamille og dild er bare nogen af dem, der giver mindre gas i maven. Og så skal man jo undgå for eksempel kål, der giver en vældig gasdannelse, siger han.

Carsten Vagn-Hansen peger på, at man kan reducere prutternes lugt ved at gå ‘stort’ på WC en eller to gange om dagen. Jo længere afføringen har været i tarmen, jo mere lugter det nemlig, påpeger han.

525 repræsentativt udvalgte danskere har medvirket i meningsmålingen, der er udført af Wilke for Newspaq.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.