Dyrenes Beskyttelse: Stop salget af levende hummere

Hummere er en populær spise til nytår. Arkivfoto: Rafael Ortega Diaz

Hummere er en populær spise til nytår. Arkivfoto: Rafael Ortega Diaz


Hele landet: Nytår er på trapperne, og det bliver fejret mange steder med en dejlig middag, hvor mange mennesker traditionelt spiser hummere og andre krebsdyr.

Hos mange fødevarebutikker, herunder fiskehandlere, opbevares hummere ofte levende på is. I enkelte butikker opbevares hummere dog noget af tiden i til dels overfyldte akvarier.

Hummere er faktisk de eneste dyr, som præsenteres levende i detailhandelen for forbrugerne. Ofte er hummernes klør sammensnørede med elastikker.

Det gør man, fordi man vil at undgå bidskader, når hummerne tages op.

Hos Dyrenes Beskyttelse får man hvert år flere henvendelser fra folk, der spørger, om det er dyreværnsmæssigt forsvarligt at lade hummere gå levende på is.

– Det mener vi ikke, siger Søren Kent Pedersen, projektleder og dyreværnsinspektør i Dyrenes Beskyttelse.

I henhold til dyreværnslovens § 1 skal dyr behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe.

Dyreværnsloven gælder også for koldblodede og hvirvelløse dyr som f.eks. hummere og andre krebsdyr.

Dyrenes Beskyttelse mener, at der mangles viden om krebsdyrs smertetærskel, og indtil den er fremskaffet, så må tvivlen komme hummerne til gode.

“At få sine kløer bundet sammen og ligge på is i flere dage udløser dog med sikkerhed et stress-respons hos hummeren, som er uacceptabelt. Voldsomme og længerevarende stresspåvirkninger kan være irreversible og dødelige.”, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Dyrenes Beskyttelse vil gerne stoppe salget af levende hummere og foreningen appellerer derfor til forbrugerne om, kun at købe frosne hummere og lade de levende hummere ligge hos fiskehandleren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.