Ansatte beskyldes for tyveri
Hele landet: Antallet af danskere, der mener, at de er blevet fyret på et ulovligt grundlag, er steget voldsomt i år.

Det viser tal fra det såkaldte Afskedigelsesnævn, som Newspaq er kommet i besiddelse af. LO kalder udviklingen alarmerende, mens DA forklarer tallene med den økonomiske krise.

Alene i år har nævnet, der er nedsat af DA og LO og som ledes af en højesteretsdommer, behandlet 42 sager om uberettigede fyringer mod blot 12 sidste år og 17 i 2007. Og tallet er endnu højere, da en del af årets sager er blevet udsat til næste år.

Frisørforbundet har tre sager, som skal behandles først i det nye år, fortæller faglig chef i forbundet, Pernille Meden.

– Vi har ikke haft én sag i Afskedigelsesnævnet i årevis, nu har jeg tre, der skal procederes i januar og februar. De to af sagerne handler om ansatte, der er blevet fyret af økonomiske forhold og senere bortvist, anklaget for tyveri. Men uden at de er blevet anmeldt til politiet, siger hun til Newspaq.

Og netop anklager om tyveri er blevet et stort problem i frisørfaget.

– Det er en tendens, vi ser i øjeblikket, at folk først fyres og senere anklages for tyveri. Medarbejderne beskyldes for ikke at have slået ind på kassen, at have taget en farvetube med hjem uden at betale eller klippet sort, siger hun.

LO fører en stor del af sagerne i Afskedigelsesnævnet, og her ser man med alvor på den voldsomme stigning af sager.

– Der er ingen tvivl om, at vi har set en voldsom udvikling i 2009. Det store antal sager er i sig selv alarmerende, men derudover har vi i LO vundet den største godtgørelse nogensinde for en uretmæssig fyring, hvor et medlem af 3F fik 250.000 kr. i kompensation, siger LO’s formand Harald Børsting til Newspaq.

Han siger, at LO har forståelse for, arbejdsgiverne er presset af den økonomiske krise.

– Men det er vigtigt for LO, at krisen ikke bliver en anledning til at presse usaglige fyringer igennem. Det vil vi ikke acceptere, siger han.

I DA afviser man, at en masse medarbejdere uretmæssigt fyres i disse måneder. Det er den økonomiske krise, der gør det nødvendigt at afskedige folk, lyder det.

– To tredjedel af sagerne i nævnet handler om, at folk er blevet fyret, fordi der ikke har været arbejde nok, og de sager vinder arbejdsgiverne. Der er langt mellem sager, som der er kød på, siger sekretær i Afskedigelsesnævnet, Jeanette Justesen, der også er advokat i DA til Newspaq.

123456789

Skriv et svar