Umuligt at få anerkendt museskader

Hele landet: Museskader er blevet en folkesygdom. Alligevel er det næsten umuligt at få anerkendt en museskade som arbejdsskade.

Hvis du får en museskade, skal du ikke gøre dig forhåbninger om at få den anerkendt som arbejdsskade og måske få et plaster på såret i form af en erstatning.

Siden efteråret 2006 er kun én museskade således blevet anerkendt som en arbejdsskade. Det viser tal, som Arbejdsskadesstyrelsen har udarbejdet for Newspaq.

I alt er fire museskader gennem årene blevet anerkendt, og det er for lidt, mener arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat Svend-Erik Hermansen.

– Det er uhyre svært at få anerkendt en museskade som arbejdsskade. Og fire anerkendte museskader er jo ingenting i forhold til alle de sager, der er, siger Svend-Erik Hermansen til Newspaq.

622 danskere har siden 2006 anmeldt en museskade til Arbejdsskadestyrelsen, men kun fire af dem har altså fået medhold i, at der er tale om en arbejdsskade.

Kontorchef i Arbejdsskadestyrelsen, Ingrid Parsby, er ikke overrasket over, at så få museskader anerkendes som arbejdsskader.

Museskader er nemlig ikke på den såkaldte erhvervssygdomsbetegnelse. For at komme det kræves der nemlig medicinsk dokumentation for, at en bestemt påvirkning udløser en bestemt sygdom.

I stedet skal hver enkelt museskade forelægges det såkaldte erhvervssygdomsudvalg. Udvalget skal vurdere, om museskaden med “overvejende sandsynlighed må anses at være forårsaget af arbejdets særlige art.”

– Det er temmelig strenge krav, der stilles, netop fordi der ikke er den medicinske dokumentation. Der skal være tale om meget intensivt musearbejde, og det er der nok forholdsvis få danskere, der har, siger Ingrid Parsby til Newspaq.

Svend-Erik Hermansen fra HK anerkender de strenge lægelige krav til dokumentation, men ærgrer sig samtidig over dem.

– Det er svært at sætte et måleinstrument på en smertende skulder. Derfor ser det også håbløst ud for de mange danskere, der er sygemeldt på grund af museskader, siger han.

Et forskningsprojekt ved Aalborg Universitet kan dog blive de museskadedes redning – forskerne er nemlig som de første i verden ved at undersøge, hvordan man kan måle musesmerter.

– Vi venter os meget af den undersøgelse. For den eneste måde at få anerkendt flere museskader er at få dokumenteret smerterne, siger Svend-Erik Hermansen.

Ifølge en ny undersøgelse plages danskerne i stort tal af smerter som følge af computerarbejde.

I undersøgelsen, som analysebureauet Userneeds har lavet for Contour Design, der udvikler ergonomiske mus, er 1.000 danskere blevet spurgt om deres erfaringer med musesmerter, og hele 58 procent svarer, at de har oplevet smerter eller andre gener efter computerarbejde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.