23. april 2024

Hele landet: Lunten i det offentlige er blevet kortere. Det oplever man i DJØF, hvor 33 medlemmer i år er blevet fyret, fordi de var syge.

Man skal passe på med at lægge sig syg – især hvis man er akademiker i stat eller kommune.

Alene i år er 33 jurister og økonomer i det offentlige blevet fyret på grund af sygdom. I nogle tilfælde falder fyresedlen allerede efter få ugers sygdom.

Det oplyser konsulent i DJØF, Maja Kristensen, til Newspaq.

– Lunten er ikke så lang, som den har været i det offentlige. Der går kortere tid, fra man sygemelder sig, og til man bliver afskediget, siger hun.

I DJØF har man særlig fokus på de sager, hvor en medarbejder er blevet syg som følge af stress og for stort arbejdspres, og det er tilfældet i knap halvdelen af de 33 sager.

– Hvis det er forhold på arbejdspladsen, der har gjort folk syge, så må man forvente, at der er større forståelse for det, og at der bliver gjort noget for at gøre det bedre, siger Maja Kristensen.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet kalder det grotesk, at offentlige arbejdsgivere fyrer medarbejdere, der går ned med stress.

– Ikke mindst i lyset af, at medarbejderne skal løbe stærkere mange steder i det offentlige, fordi man mangler ressourcer. Hvis man så bliver fyret på grund af stress, så bliver man jo straffet dobbelt, siger han til Newspaq.

Flemming Ibsen mener, at tålmodigheden i det offentlige er blevet kortere, fordi økonomien er helt i bund.

– Kommunernes økonomi er hårdt trængt. Samtidig er sygefraværet stigende, og der er mere fokus på det. Det fører nok til, at man fører en lidt strammere personalepolitik, end man har gjort tidligere, siger han.

Der findes ingen regler for, hvornår man må afskedige en medarbejder i det offentlige. Det afhænger af, hvor meget driften lider under fraværet af den pågældende medarbejder. En afskedigelse skal dog være saglig begrundet.

– Det kan gå fra to uger til over et år. Generelt er der længere lunte for dem, der har været der i 10 år frem for én, der lige er blevet ansat, siger Maja Kristensen.

I alle de 33 fyringssager fra i år går DJØF ind og forhandler aftrædelsesordninger med arbejdsgiveren.

En nylig stressundersøgelse fra DJØF viser, at op imod halvdelen af forbundets medlemmer arbejder 40 timer om ugen eller mere. Undersøgelsen viser også, næsten halvdelen arbejder i ferien.

Ifølge Maja Kristensen er problemet da også, at mange DJØF’er arbejder for meget.

– De står op og tjekker mails og tager på arbejde og kommer hjem og logger igen på netværket. Så hører vi fra dem, når deres fysik giver op, når de får kvalme, ondt i hovedet og i værste fald angstanfald eller hukommelsestab, siger hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.