20. april 2024

Hele landet: Finanskrisen har fået danskerne til at tegne arbejdsløshedsforsikringer i stor stil, især unge bankfolk frygter for deres job.

Fyringsrunde efter fyringsrunde får danskere til i stor stil til at tegne forsikringer mod arbejdsløshed.

Dermed håber de at undgå at skulle gå fra hus og hjem, hvis chefen pludselig kalder dem ind på kontoret til en alvorlig samtale.

I flere forsikringsselskaber er antallet af solgte forsikringer mod ledighed vokset med 35-40 procent det seneste år. Det viser en rundringning, som Nyhedsbureauet Newspaq har foretaget.

Forsikringsselskabet Topdanmark har det sidste år haft en stigning på 40 procent i antal solgte forsikringer mod arbejdsløshed, de såkaldte lønforsikringer.

– Tilvæksten har været rigtig stor. Det startede med finanskrisen, hvor folk begyndte at blive bekymrede for deres job. Senere fandt de så ud af, at krisen havde bidt sig fast, siger direktionsassistent Lasse Jermiin fra Topdanmark til Newspaq.

I dag har 12.300 danskere en forsikring mod ledighed gennem Topdanmark mod 8.800 for et år siden.

Topdanmark forsikrer især ingeniører, bankansatte og akademikere, og især de bankansatte frygter for deres job.

Det viser spritnye tal fra a-kassen FTF-A, hvor finansansatte udgør den største gruppe.

Her har 56 procent flere medlemmer det seneste år tegnet en lønsikring, der kan supplere dagpengene, hvis de bliver fyret.

– Finanskrisen har betydet, at folk er mere motiverede til at forsikre sig, og det overraskende er, at det især er unge bankfolk under 30 år, der tegner forsikring. Tidligere var unge den gruppe, der tegnede færrest forsikringer, siger kommunikationschef hos FTF-A, Anders Tybjerg til Newspaq.

Også Genworth, der forsikrer ca. 35.000 danskere mod ledighed gennem bl.a. Kristelig Fagbevægelse og lokale pengeinstitutter, har oplevet en markant stigning i nytegninger.

– Vi har oplevet en stigning på godt 35 procent det seneste år. Det kommer efter et par rolige år, hvor ingen tænkte på ledighed, fordi meldingen var, at vi ville mangle arbejdskraft til evig tid, siger direktøren for den danske afdeling af Genworth Financial, Jørgen Seligmann, til Newspaq.

Han forventer, at endnu flere i fremtiden vil tegne en forsikring mod ledighed.

– Der er mange ledige, der nu finder ud af, at de mangler en forsikring, og derfor vil de tegne en, når de vender tilbage i arbejde, siger han.

For at kunne tegne en forsikring kræves det, at man har været i fast job i typisk 12 måneder.

Hos Alka, der udbyder ledighedsforsikringer til blandt andet HK’ere og medlemmer af Dansk Metal, har man også oplevet en stigning – dog ikke nær så stor.

– Vi har oplevet en stigning på seks-syv procent det seneste år, hvilket ikke er så meget, som vi havde forventet, men dog en pæn stigning, siger personforsikringsdirektør Søren Schock Petersen fra Alka til Newspaq.

Mellem 15.000 og 20.000 er i dag forsikret mod ledighed hos Alka.

I alt vurderes mellem 100.000 og 200.000 lønmodtagere at have tegnet en forsikring mod ledighed. Tallet er et skøn fra AK Samvirke, a-kassernes brancheorganisation, da der ikke findes nye tal.

Det seneste officielle tal er fra 31. oktober 2008 og lyder på 74.100 forsikrede, oplyser brancheforeningen Forsikring og Pension. De vil først til næste år have nye tal for 2009.

Det koster typisk 200-300 kroner om måneden at forsikre sig mod ledighed. Det står i forhold til, at en gennemsnitlig dansk lønmodtager ofte mister 40-45 procent af sin indtægt, hvis han eller hun skal gå på dagpenge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.