25. april 2024

Hele Landet: Vi lænser supermarkedet, tøjforretningen eller isenkræmmeren. En ud af fem har stjålet en eller flere gange fra en butik.

Luksusbøffer, tyggegummi, tøj og iPods er blandt de varer, der forsvinder i stor stil fra danske butikshylder.

Mere end hver femte dansker svarer ja til at have stjålet fra en butik en eller flere gange.

Det viser en Norstat Danmark-undersøgelse, som Nyhedsbureauet Newspaq har fået lavet.

4,4 procent af danskerne over 16 år har sågar stjålet flere gange oplyser de ifølge undersøgelsen.

De mange butikstyverier koster i omegnen af en halv milliard kroner årligt. Det skønner brancheorganisationen Dansk Erhverv, der repræsenterer 20.000 virksomheder inden for bl. a. handel og service.

– Jeg synes, det er foruroligende højt tal. Og det er noget, der også bliver taget hånd om i butikkerne med mere overvågning og varesikring, siger procesdirektør i Dansk Erhverv, Lars Alexander Borke.

Men tallet er endnu højere, hvis man kigger på gruppen af dansker på 40-49 år. Her erkender mere end en tredjedel, at de har stjålet, viser tallene fra Norstat Danmark.

Ifølge Newspaq-undersøgelsen er butikstyveri tilsyneladende en nyere folkesport, for mens hver fjerde danske under under 6o år indrømmer, at de har begået butikstyveri, så fastslår hele 93 procent af alle dem, der er over 60 år, at de aldrig har stjålet i en butik.

– Jeg tror, der er rigtig, rigtig mange mennesker, der har prøvet at stjæle en Mars-bar eller en T-shirt, dengang de var mellem 10 og 18 år, vurderer sociolog Maria Bindslev fra Det Kriminalpræventive Råd.

Men ungdomsritualet er gået af mode. Det er ifølge sociologen ikke længere trendy blandt teenagere at stjæle i butikkerne. Derfor kan en tilsvarende undersøgelse om 10 år sagtens tænkes at vise, at færre har stjålet fra en butik, vurderer hun.

Og det er både er rige og fattigere danskere, der stjæler, viser undersøgelsen.

Knap hver fjerde dansker med en husstandsindkomst på mellem 200.000 og 400.000 har stjålet fra en butik. Det samme gælder for personer med en husstandsindkomst på over 700.000 kroner.

Hos verdens største sikkerhedsfirma, G4S, der har flere hundrede strøgvagter, butiksvagter og vagter i indkøbscentre i større danske byer, viser erfaringerne, at det er en broget skare, der napper fra hylderne.

– Det er professionelle tyveknægte deriblandt også udlændinge, østeuropæere og sigøjnere. Så er der børn og unge, der gør det lidt for spændingens skyld, eller fordi de ikke synes, de har lommepenge nok. Og så er der en gruppe af subsistensløse, som for eksempel stjæler kød eller andet af simpel nød, siger adm. direktør Kristian Durhuus.

Han nævner elektronik som noget af det, der bliver stjålet allermest af, men også dyrt mærketøj, guld og sølv, ædelstene, ure og luksus-stege er populært tyvegods.

Sidste år blev 20.000 butikstyverier meldt til politiet. I det første halvår af 2009 er der anmeldt over 10.000 butikstyverier, viser friske tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge Newspaqs undersøgelse af kvinder langt gladere for at betale for varene i butikkerne end mænd. 27 procent af alle mænd har stjålet i en butik, mens kun 15 procent af kvinderne har stjålet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.