20. april 2024

Hele landet: Selvejende daginstitutioner dør, hvis deres rammer ikke ændres nu.

Så kontant lød meldingen fra hele Fællessalen på Christiansborg, da OSI- Organisationen af Selvejende Institutioner og Dialogforum tirsdag eftermiddag var vært ved høringen ”Til kamp for værdierne”.

Baggrunden for kritikken var, at rammevilkårerne for de selvejende og private daginstitutioner skal ændres, og at regeringen og DF i den anledning har sat en undersøgelse i gang for at finde ud af hvordan. Deltagerne ville derimod have handling nu.

En af kritikerne var Peter Duetoft, formand for Daginstitutionernes Landsorganisation, DLO:

– Regler er ved at tage livet af de selvejende institutioner, fordi det handler mere om effektivitet og penge end at styrke institutionernes særpræg. Derudover er konkurrenceforholdene mellem de kommunale og de selvejende institutioner skæve, fordi vi reelt ikke får de penge, som det koster at administrere de regler. Hvis vores forhold ikke ændres nu, så dør de selvejende institutioner, sagde han og fortsatte:

Nu kommer der så en undersøgelse på området. Den skal evalueres og til høring, og så går der tre år, inden politikerne tager stilling til resultatet. Og det bliver en sovepude. Vi (Frie Børnehaver og Fritidshjem, Menighedernes daginstitutioner og DLO, red.) var til møde med Karen Ellemann før sommerferien, hvor vi kom med forslag om, hvordan vores hverdag kunne blive mere enkel. Og nogle af de forslag kan sagtens sættes i værk, før undersøgelsen er færdig, sagde Peter Duetoft.

Peter Duetoft blev bakket op af Svend Erik Christiansen, direktør i Frie Børnehaver og Fritidshjem:

– I slutningen af 1970’erne var alle daginstitutionerne privatejede. Men det bliver sværere og sværere for os at være forskellige fra de kommunale institutioner, fordi kommunerne planstyrer os med årsplaner, virksomhedsplaner o.s.v. Derfor nytter det ikke noget at henvise til undersøgelsen af rammeaftalen, for så lukker flere af de selvejende institutioner, mens vi venter, sagde han.

Louise Schack Elholm (V) familieordfører fik kam til sit hår, da hun forsøgte at forsvare undersøgelsen.

– Det er meget positivt, at der er så mange forskellige typer institutioner, man kan vælge imellem. Og vi har jo netop sat undersøgelsen i gang, for at der kan komme nogle forslag til, hvordan vi kan afbureaukratisere reglerne. Men vi kan ikke gennemføre nogles forslag og ikke gennemføre andres på samme tid. Og vi kan ikke lave nye regler, før vi får resultatet fra undersøgelsen. Det vigtigste er, at vi indfører de rigtige regler, sagde Louise Schack Elholm (V).

Den forklaring gav generalsekretær i Menighedernes Daginstitutioner, Charlotte Biil ikke meget for:

– Vil regeringen overhovedet have de selvejende institutioner? Når de vil vente tre år med at tage stilling, går det op i hat og briller, og det er bare at sparke beslutningen til hjørne. Jeg kan ikke se, hvorfor vi skal undersøge noget, der ligger lige til højrebenet, sagde hun.

Nogle af de tidsrøvere der blev nævnt under høringen var læreplaner, sprogscreeninger og børnemiljøvurderinger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.