Mænd overset i kampen mod kræft
Sundhed: Fokus på kvinders brystkræft overskygger den kræftform, der slår flest mænd ihjel om året – nemlig prostatakræft.

Oktober måned er på trapperne, og det samme er den årlige kampagne ‘Støt Brysterne’, hvor Kræftens Bekæmpelse siden 2004 har sat fokus på brystkræft ved hjælp af salg af støttearmbånd, uddeling af lyserøde sløjfer og kendisser, der støtter kampagnen.

Men brysterne stjæler opmærksomheden fra prostatakræften, der suverænt slår flest mænd ihjel. Hos Kræftens Bekæmpelse er der nemlig ingen kampagne mod den sygdom, der i gennemsnit slår lidt over 1.100 mænd ihjel om året.

I 2007 døde 1.086 mænd af prostatakræft – til sammenligning døde 1.267 kvinder af brystkræft.

Kræftens Bekæmpelse indrømmer, at de har svigtet på området.

“Vi har gjort for lidt ud af at sætte fokus på prostatakræft, det indrømmer vi,” siger pressechef Kurt Damsgaard fra Kræftens Bekæmpelse til Newspaq.

Det manglende fokus, får nu Kræftens Bekæmpelse til at sætte en kampagne i gang sammen med ‘Propa’, patientforeningen for prostatacancer. Formålet med kampagnen vil udelukkende være at sætte fokus på prostatakræft samt indsamle penge til forskning.

Èn af landets førende læger inden for prostatakræft, Michael Borre, mener, at en kampagne som ‘Støt Brysterne’ ville have haft betydning for udviklingen af prostatkræft, hvis den var blevet sat i gang tidligere.

“Hvis kampagnen også havde gået i gang i 2004 havde vi givetvis haft nogle resultater, vi kunne bruge i dag. Forskningen vil helt sikkert være det, der skal til. Vi kan ikke bare operere og stråle os ud af det,” siger han til Newspaq.

Han mener, at en kampagne vil hjælpe med at indsamle penge, der kan blive bruges til forskning.

“For at komme sygdommen et skridt videre, kræver det ressourcer, hvis vi skal gå ud og forebygge den her kræftform,” siger Michael Borre.

Der er i øjeblikket stor debat blandt fagfolk, om man skal screene mænd for prostatakræft.

Nogle læger mener, at det vil sygliggøre mange mænd, som bliver diagnosticeret og behandlet unødigt. Der er behandlingskrav, når man får kræften dianotiseret, og i mange tilfælde vil denne behandling forværre sygdommen mere, end den gavner.

Michael Borre understreger, at han ikke ønsker en kampagne, der er rettet mod, at flere mænd skal til screening, men en kampagne, der kan hjælpe med forskning.

Sygdommen rammer mænd fra 40-års alderen og opefter.

Kampagnen mod prostatakræft begynder i slutningen af 2009 eller engang senest næste år, oplyser Kurt Damsgaard fra Kræftens Bekæmpelse.

123456789

Skriv et svar