25. april 2024

Arbejdsmarked: Hver tredje offentligt ansatte rengøringsassistent arbejder under 19 timer om ugen. Kommunerne beskyldes for at spekulere i deltid, skriver Avisen.dk.

Mange offentligt ansatte har svært ved at få timer nok til en fuldtidsstilling. Næsten hver tredje offentligt ansatte rengøringsassistent har under 19 timer om ugen, og mindre end hver tredje social- og sundhedsassistent har fuld tid, skriver Avisen.dk

– Det er yderst problematisk med flere job. En rengøringsassistent kan arbejde fra seks morgen til seks aften og stadig kun lige nå op på fuld tid, fordi der er transport og spildtid mellem de forskellige arbejdspladser, siger Ellen K. Lykkegård fra 3F, der organiserer rengøringsassistenterne.

I 2007 fik kommuner og regioner pligt til at fordele ledige timer blandt de deltidsansatte, der ønskede det, frem for at ansætte flere på deltid. Men det har ikke rykket på fordelingen af deltidsansatte.
På to år er antallet af social- og sundhedsassistenter på fuldtid kun steget med en procent.

Formanden for FOA mistænker kommunerne for at spekulere i deltid.

– Man sparer to en halv time om ugen alene på, at deltidsansatte ikke skal have betalt frokostpause, og de skal heller ikke have overtidsbetaling, før de har arbejdet over 37 timer om ugen, siger Dennis Kristensen.

I 2007 havde 14 procent af FOA’s medlemmer et bijob. Blandt de sygehusansatte var det næsten hver fjerde.

Kommunernes Landsforening (KL) vil ikke forholde sig til sagen, før resultatet ligger af den evaluering, der snart går i gang. Men kontorchef i KL, Malene Brinch Fischer, afviser FOA-formand Dennis Kristensens mistanke.

– Jeg tror ikke, at kommunerne spekulerer i deltid. I flere tilfælde, hvor kommuner har tilbudt fuldtidsansættelse, har der været begrænset interesse for dette fra medarbejderside. siger hun.

Det gælder dog ikke på Langeland, hvor kommunen har tilbudt sine rengøringsassistenter fuld tid – og hvor langt størstedelen har sagt ja.

– De har jo brug for pengene, siger Verner Hansen, der er leder af kommunens rengøringsenhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.