23. april 2024

Medier: Fagforbundet FOA vil bede sin advokat undersøge, om der kan rejses en sag ved pressenævnet efter at Danmarks Radio og selskabet Bastard Film gennem et halvt år filmede perosnale og beboere på bostedet Ringbo i Bagsværd.

Optagelserne blev søndag aften vist i DR programmet 21 Søndag,

FOA mener, at Danmarks Radio har krænket de presseetiske regler ved overhovedet at have benyttet sig af skjul kamera i den konkrete sag. Udgangspunktet for brug af skjult kamera er, at det kun kan benyttes, når der ikke foreligger anden mulighed for at dokumentere bestemte forhold.

– I denne sag kan vi konstatere, at der ikke har været gjort forsøg på ad almindelig journalistisk vej af fremdrage oplysningerne, det siger forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen.

Forbundsformanden mener, at der er opstået et retspolitisk tomrum som følge af en række udsendelser, hvor skjult kamera har været benyttet.

– Der er her tale om en privat virksomhed, nemlig Bastard Film, der ligger inde med meget store mængder af videoovervågning af medarbejdere og klienter i det offentlige system. Vi kan ikke få at vide, hvilke optagelser, de har. Eller hvor mange de har. Og fra hvilke offentlige institutioner de har optagelser. Eller om de ønsker at bruge dem til noget. Det er stærkt betænkeligt, at private firmaer efterhånden oparbejder store kartoteker af skjulte optagelser. Denne sag vil vi også forfølge, siger Dennis Kristensen.

– rl