Dansk politimand finder ny metode til at undersøge patroner
Hele landet: Undersøgelser af våben- og ammunition er ofte meget vigtige elementer, når forbrydelser skal opklares. Og nu har en dansk kriminaltekniker opfundet en helt ny metode til at identificere patroner.

Kriminalassistent Lars Hebsgaard fra Rigspolitiets Kriminaltekniske Center i København har fundet ud af, at der bliver afsat tre typer helt særlige indvendige værktøjsspor, når en patron fremstillet på fabrikken.

– Når vi står med affyrede patroner fra et gerningssted og måske finder frem til en mistænkt og ransager hos ham, sker det ikke sjældent, at vi finder patroner, der er magen til hylstrene fra gerningsstedet. Ved at skille patronerne ad kan vi i et mikroskop og ud fra værktøjssporene konstatere, om de er lavet med det samme stykke værktøj indenfor den samme korte tidsperiode. Det er meget tydeligt, hvis det er tilfældet, siger Lars Hebsgaard.

Han har netop været gæsteforlæser på en konference i San Franscisco i USA, hvor han præsenterede sin opdagelse for 350 kolleger fra hele verden. Og de tog særdeles godt imod den nye metode, som han har udviklet og undersøgt i to et halvt år, inden han var helt sikker på, at den holder i retten.

I to tilfælde herhjemme er hans undersøgelsesmetode endt i retten som led i anklagerens bevisførelse, og Lars Hebsgaard er overbevist om, at metoden i fremtiden vil medvirke til at fælde flere gerningsmænd.

– rl

123456789