29. marts 2024

Borgere på Nørrebro udtrykker både angst og vrede efter to dages voldsomme uroligheder

Foto: Rolf Larsen
Nørrebroborgere udtrykker både angst, vrede og forståelse efter urolighederne. Foto: Rolf Larsen

Af: Poul Nielsen, Mette Sørensen og Rolf Larsen

København: Netavisen Sjælland har talt med flere borgere i området omkring Jagtvej og Nørrebrogade på Nørrebro.

Flere giver udtryk for en angst, især efter de voldsomme bilbrande natten til lørdag.

– Børnene græd. De var rigtig bange, fortæller Christine, der ikke ønsker sit efternavn nævnt for ikke at få represalier fra radikale aktivister, som hun udtrykker det. – Jeg prøvede at trøste dem, men så snart de var faldet lidt ned, så lød der ny brag fra fyrværkeri og nye bål blev tændt. Politiets evendelige sirener der bare hylede hele natten var heller ikke med til at få børnene beroliget.
Hun er heller ikke selv tryg ved at være på Nørrebro hvis uroen blusser op igen.
-Jeg er sgu’ da bange. Man aner jo ikke hvad de finder på næste gang eller hvad hvis en bil pludselig eksploderer lige nedenfor vores vinduer?

Hun og børnene var ikke hjemme natten til fredag og familien tager væk igen i weekenden.

‘De skider i egen rede’
Jesper Nielsen, der bor på Nørrebrogade fortæller at han er frustreret og vred over det hærværk og ballade som aktivisterne har stået bag de sidste par dage.
– De idioter var inde i vores gård og fjernede vores skraldecontainere og cykler. Jeg fandt min cykel totalt smadret og udbrændt fredag morgen ude på gaden. Jeg har mistet alt for deres krav om et Ungdomshus nu. De skider i egen rede og det er dumt, siger Jesper Nielsen.

Flere beboere i området gav ligesom Jesper Nielsen udtryk for frustration over at aktivisterne ødelægger folks ejendele som cykler og biler.

Det er politikernes skyld
Selvom de seneste dages uroligheder har været voldsomme og betydet brand, stenkast og hærværk på både bygninger og biler – så har de fortsat stor opbakning til kravet om et ungdomshus. Langt størstedelen af de personer Netavisen Sjælland snakkede med udtrykte undren over politikernes manglende vilje til at finde en løsning og udbredt støtte til Ungdomshuset. Dog tog de så godt som alle afstand fra de voldsomme uroligheder, selvom enkelte udtrykte forståelse for aktivisternes voldsomme opførsel de sidste par dage.

– Det er politikernes skyld at det er gået så vidt, siger en kvinde i tyverne, som ønsker at være anonym. Ritt (Overborgmester Ritt Bjerregaard) var overhovedet ikke interesseret i at finde en løsning – hun har selv bedt om de går amok.