26. april 2024
Foto: Rolf Larsen
Nørrebro lignede en krigszone under torsdagens gadekampe. Foto: Rolf Larsen

Kampene i København time for time

Omkring kl. 7: Kommandoenheden fra Politiet indtager Ungdomshuset på Jagtvej 69. Specialtrænede politfolk sættes af på taget af Ungdomhuset og betjente hejses op til vinduerne ved hjælp af en lift.
Det hele sker i løbet af meget kort tid og brugerne i huset bliver taget på sengen.
En 20-årige tysk mand bliver såret under rydningen og indlægges på Rigshospitalets traumecenter, men han bliver dog udskrvet igen senere på dagen. 35 personer som opholdte sig i huset bliver anholdt.

Formiddag og tidlig eftermiddag: Utilfredse tilhængere og sympatisører møder op i området ved Ungdomshuset. Ca. 25 bliver anholdt.

Klokken 17: Hundredvis af sympatisører og aktivister mødes til en demonstration på Blågårdsplads. Selvom demonstrationen ikke var anmeldt, var tid og sted godt kendt fra Ungdomshusets plakater og hjemmeside. Politiet forsøger forgæves at tale til mængden, men bliver mødt med buhråb, fløjter og kampråb.
Mængden bevæger sig fra Blågårdsplads og ud på Nørrebrogade påvej ned til Jagtvej.
Nogle maskerede unge begynder at kaste flasker og brosten mod politiet, der svarer igen med knipler og tåregas.
Affaldscontainere, paller, cykler og andet bliver slæbt ud på Nørrebrogade og sat i brand. Bål flere steder i gaden og gadekampe mellem Politi og demonstranter bølger frem og tilbage.

Omkring kl. 20: Mens i området omkring Nørrebrogade stadig er kampe mellem politi og demonstranter og masser af bål, må politiet også ud på Christianshavn hvor aktivister laver ballade. En bil bliver sat i brand på Torvegade. Da politiet ankommer bliver de bombaderet med brosten. I Prinsessegade bliver flere affaldscontainere sat i brand for at afspærre vejen. Politiet bruger store mængder af tåregas for at dæmpe urolighederne. Kampene mellem aktivister og politi fortsætter aftenen og natten igennem
Omkring Nørrebrogade bliver politiet mødt med brosten når de kører forbi grupper af unge. Politiet kører frem til steder hvor unge kaster med sten, laver hærværk eller bål og lægger tykke lag af tåregas og kører væk igen.
Tåregassen ligger tykt flere steder på og omkring Nørrebrogade.

Uroen på Nørrebrogade går fra omkring Assistenskirkegård og til Blågårdsgade.

Klokken 22: En anmeldt demonstration afgår fra Rådhuspladsen. Destinationen er Folkets Park i Stengade. 500-600 unge går i sørgetog med hvide ligkister. Politiet følger sørgetoget der foregår fredeligt. Fremme i Folkets Park brændes kisterne og der laves bål, hvorfor politiet vælger at opløse demonstrationen. En gruppe unge går til Blågårdsgade hvor det kommer til gadekampe med politiet.

Klokken ca. 23.30: Omkring 100 maskerede unge besætter en bygning i Blågårdsgade. Ca. halvanden time senere er bliver 8-10 personer anholdt da politiet kommer ind i bygningen. Resten af de unge havde på dette tidspunkt forladt bygninge igen.

Klokken 2.30: Igen må politiet sætte ind på Christianshavn hvor aktivister sætter ild til flere biler i Prinsessegade. I løbet af natten havde små grupper af aktivister spredt sig i København. Politiet opretholdte det forhøjede beredskab hele natten.

I alt er 219 af Ungdomshusets tilhængere blevet anholdt i det seneste døgn. De første 36 blev fremstillet i grundlovsforhør i aftes og i nat, og her til formiddag starter flere grundlovsforhør af mellem 25 og 40 anholdte. Resten vil blive sigtet og løsladt i løbet af dagen, oplyser politiet, som i øvrigt melder om ro i byen.

– rl

VAR DU øJENVIDNE?
Var du øjenvidne? Har du lyst til at dele dine beretninger, fotos eller video med andre? -så send det til os. Læs mere her