26. april 2024

Ny undersøgelse viser at omkring halvdelen af danskerne har ringe forståelse for it-sikkerhed

En undersøgelse foretaget af IT- og Telestyrelsen viser at 46 procent af danskerne har en ringe forståelse for it-sikkerhed.

Undersøgelsen viser at 25 procent ikke mener at it-sikkerhed er væsentligt for dem. Yderligere 21 procent har en hvis interesse for it-sikkerhed, men har samtidig en mangelfuld grundlæggende forståelse for området.

Foto: Hans Juhl
Videnskabsminister Helge Sander. Foto: Hans Juhl

– Det er ikke godt nok, at kun halvdelen af danskerne er med, når det gælder sikkerhed. Så selvom der er sket en lille stigning i kendskabet til it-sikkerhed og brugen af it-sikkerhedsprodukter i forhold til sidste år, er det vigtigt, at vi nu supplerer det seneste års indsats over for børn og unge med indsatser rettet mod andre grupper. Blandt andet har vi valgt, at borgere fra 60 år og opefter skal være målgruppen i dette års “netsikker nu! kampagne”, siger videnskabsminister Helge Sander.

Undersøgelsen viser at det især er borgere over 60 år og folk med lavere uddannelse end 10. klasse, samt borgere, borgere der ikke beskæftiger sig med it i hverdagen, som har problemer med sikkerheden.

Undersøgelsen viser også, at befolkningen som helhed har en meget stor forståelse for, at it-sikkerhed er noget, man skal tage alvorligt. På de basale områder, f.eks. brug af antivirusprogrammer, firewall og sikre kodeord, siger langt de fleste, at de har nogenlunde eller godt styr på sikkerheden.

Alligevel er der over 20 procent som ikke benytter firewall og 25 procent af de undersøgte brugere beskytter ikke adgangen til computeren med kodeord. Derudover har de private pc-brugere svært ved at vurdere, om noget er sikkert at klikke på, når de anvender internettet, og mange ved ikke, hvordan man f.eks. undgår spyware.

– rl