23. april 2024

Undersøgelser viser at pastasalat var skyld i madforgiftning

Det var bakterier i en pastasalat med pesto, der var skyld i at ca. 200 ud af 800 deltager i en gymnasiefest på Borupgård Ams Gymnasium i Ballerup blev syge med opkast og diarra. Det viser undersøgelser, som Fødevarestyrelsen har foretaget i samarbejde med Statens Serum Institut og Embedslkægen.

I dagene efter festen, der fandt sted d. 11. november, blev ca. en fjerdedel af deltagerne syge. Det fik myndighederne til at mistænke den mad, der blev serveret ved festmiddagen.

En undersøgelse, hvor festdeltagerne blev interviewet, pegede på at det var pastasalaten der var årsag til sygdomstilfældende. Samtidig viste analyser af pastasalen indhold af E-colibakterier og Salmonelle. Afføringsprøver fra de syge elever viste også indhold af E-colibakterie og salmonella.

Fødevarestyrelsen fastlår derfor med sikkerhed, at festdeltagerne blev syge af at spise pastasalen, men hvordan bakterierne er kommet i salaten er endnu uvist. Derfor arbejdes der stadig på at finde kilden til bakterierne.

– rl

Fakta om E-colibakterien ETEC og salmonella

  • E-colibakterien ETEC
    E-colibakteriegruppen ETEC forbinder man typisk med rejsediar