29. marts 2024

Sommertid slutter i nat

Arkiv foto: Freephoto1.com
Det er i nat at urene skal stilles en time tilbage. Arkiv foto: Freephoto1.com

Husk at det er i nat at urene skal sættes en time tilbage. Når klokken bliver 3, skal alle urenes stilles tilbage til klokken 2.

Selvom skiftet mellem sommer- og vintertid efterhånden har været fast ritual i mange år, er der stadig nogen som ikke lige kan huske om urene skal frem eller tilbage. En klassisk huskeregel er, at når sommertiden starter skal både havemøbler og ure sættes frem og når sommertiden slutter, skal havemøbler og ure sættes tilbage.
Sommertid blev indført i 1980, dengang var det jævndøgnet der skillede mellem sommertid og vintertid.

Men i 1996 blev sommertid standardiseret i EU og siden har vi skullet sætte urene den anden søndag i marts og anden søndag i oktober.

Men sommertid og vintertid har også før været brugt i Danmark. I 1916 blev sommertid indført et enkelt år på grund af manglende olie.

I 1940 blev der af sparehensyn igen indført sommertid i Danmark, men manda stillede man urene to timer frem om sommeren og en time tilbage om vinderen – den såkaldte dobbelte sommertid. Denne gang holdt sommertiden i otte år.

Det var oprindeligt Benjamin Franklin der i 1784 udtænkte sommertid som en måde at få de lyse timer til at strække sig lidt længere.

– ms