26. april 2024

af Christina Jensen

Selvom det ikke er umuligt at kvitte smøgerne, finder mange rygere det svært, fordi kroppen har udviklet en afhængighed af nikotin og de derfor oplever ubehag når de prøver at holde op. Fakta er, at nikotin er en af de mest afhængighedsskabende stoffer. Men du kan godt holde op.

At kvitte cigaretterne kan inddeles i tre stadier:

1) At forberede sig på at holde op.

2) At kvitte cigaretterne

3) At forblive røgfri

Jeg vil forsøge at give råd og vejledning og bruge almindelig sund fornuft når det kommer til at lægge cigaretterne på hylden.

II. At forberede sig til at holde op.

Det har vist sig at ved at forberede sig selv før man “tager springet” giver bedre resultater end ved pludselig at stoppe.
Start med at vælge en dato og tidspunkt på hvornår du vil stoppe med at ryge. Og hold dig til din beslutning.

Villigheden til at holde op med at ryge er det vigtigste skridt.
Den dag du har planlagt at holde op bør du have en travl dag, men ikke stresset. Det vil være med til at holde dig beskæftiget og tage tankerne fra trangen til at ryge.
Tag alle dine ryge relaterede ting og fjern dem. Du har jo ikke i sinde at starte med at ryge igen, så smid lightere, aksebægre osv. væk. Det er ikke nok bare at stille dem op på en hylde. Fortæl dine rygende venner og familiemedlemmer at du er holdt op med at ryge og bed dem om ikke at ryge i nærheden af dig.

III. At kvitte cigaretterne

På den dag du stopper bør du have planlagt nogle afslappende ting som du kan lide at lave. Hvis dine tanker bliver ved med at dreje sig om rygning så gå i biografen og se en god film e. lign. Husk, at det er helt afgørende at du ikke engang tager et enkelt hiv på en lånt cigaret. Hver gang du føler trang til at ryge, så beskæftig dig med noget andet. Her er nogle eksempler på ting du kan gøre i stedet for at ryge en cigaret:

1) Ha’ en skål med let morgenmad (M