18. april 2024

Ayurveda – kort fortalt

Af Henrik Korgaard.

Ayurveda er en traditionel lægekunst, der praktiseredes i Indien og Sri Lanka. Der er tale om en helbredsfremmende metode, der består af mange forskellige elementer, som alle samarbejder om at give en vejledning i livsstil. Der arbejdes mere på en forbredret livsholdning, frem for en egentlig behandling af sygdom. Ayurveda er en holistisk behandlingsform. Ideen i ayurveda er, at alt i universet, inklusive mennesket, består af “prana” (energi). Ved at sørge for at at denne energi i afbalanceret både i os selv og i vores overden, vil vi forbedre helbredet på alle niveauer.
Ayurveda-behandlere mener, at vi består af en foranderlig energi. Vi kan lærer at styrke energibalancen, der jo kontrollerer samtlige cellers funktioner. Det betyder, tanker, handlinger, følelser, kost, søvnmønstre, vaner, forhold og alt andet der er en del af os, påvirker energiniveauet og -kvaliteten og dermed også helbredstilstanden.

Behandlerne arbejder ofte med immunforsvaret for derigennem at skabe balance i energierne og styrke dem så vi kan bekæmpe sygdomme og komme over kroniske lidelser. Der findes mange forskellige lidelser og når behandleren har fastslået disse, får man et sæt retningslinier, som man skal følge. Disse retningslinier udarbejdes individuelt og det sker med henblik på at opretholde helbred, sind og ånd.

Ayurveda er baseret på at vi består af kombinationer af de fem elementer: luft, ild, vand, jord og rum. De manifisterer sig i de tre kræfter (doshaer): vata, pitta og kapha. Sundhed opnås kun, når disse kræfter er i balance.

Ayurveda kan egentlig benyttes ved alle slags helbredsproblemer og siges at være specielt nyttigt ved langvarige eller kroniske lidelser som allergi, angst, problemer med fordøjelsen, hovedpine, depression, søvnløshed, stress m.m.

Henrik Korgaard arbejdede indtil 2004 som alternativ behandler. Han har levet i et spirituelt og økologisk kollektiv i USA fra slutningen af 1970erne til han kom tilbage til Danmark i 2000. Han har skrevet en række artikler hvoraf nogle, inklusiv denne, tidligere har været bragt på forskellige hjemmesider og e-nyhedsbreve. Denne artikel er bragt med forfatterens tilladelse.